DOMOWY PAPRYKARZ SZCZECIŃSKI

Paprykarz szczeciński – smak dzieciństwa. Ten puszkowany sprzedawany jest w sklepach od końcówki lat 60-tych ubiegłego wieku. Domowy – bez porównania smaczniejszy, gości w naszym domu od całkiem niedawna. Prosty w wykonaniu, naprawdę pyszny. Ilekroć go zrobię, wszyscy są wniebowzięci.

Składniki:

2-3 nieduże lub jedna bardzo duża makrela wędzona
1 lub 1,5 woreczka ugotowanego ryżu ( 100g-150g suchej masy)
2 średnie marchewki
2 nieduże cebule
1 puszka pomidorów
1 przecier pomidorowy
oliwa
słodka papryka
ostra papryka (opcjonalnie)
sól, pieprz
szczypiorek

Makrele dokładnie obrać, wyjąć ości (można zblendować. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać tartą marchew, smażyć jeszcze około 5 minut. Dodać ryż i makrelę oraz pomidory i przecier pomidorowy. Smażyć minutę energicznie mieszając. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Ostudzić. Można dodać posiekany szczypiorek. Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się mój wpis udostępnij go proszę, klikając UDOSTĘPNIJ (kopiuj/wklej nie jest udostępnieniem).

Polub moją stronę na Facebooku https://www.facebook.com/blogmumme/

Zajrzyj na mój Instagram https://www.instagram.com/mumme_pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.