DOMOWE PALUSZKI RYBNE Z SOSEM TATARSKIM

Nie jestem w stanie pojąć fenomenu kupnych, mrożonych paluszków rybnych. To tak jakby kupić gotowe, panierowane i zamrożone schabowe lub piersi kurczaka 🙂

Te domowe są pyszne! Spróbujcie, nie pożałujecie!

Na 4 porcje

PALUSZKI RYBNE

80 dag fileta białej ryby – najlepiej mintaja, morszczuka lub soli (może być mrożony)

2 jajka

szklanka mąki

szklanka bułki tartej

sok z 1 cytryny

1 łyżka musztardy

Sól

Olej roślinny do smażenia

Rybę pokroić na kawałki w kształcie paluszków, posolić, skropić lekko cytryną. Jajka roztrzepać z musztardą i resztą soku z cytryny, posolić. Rybę obtaczać najpierw w mące, później moczyć w jajku i obtaczać w bułce tartej. Smażyć partiami na sporej ilości bardzo rozgrzanego oleju około 1,5 minuty z każdej strony (najlepiej sprawdzić czy olej się rozgrzał końcówką trzonka drewnianej łyżki – jeśli zacznie się „smażyć” to znaczy, że olej jest dobrze rozgrzany).  Zdejmować z patelni na ręcznik papierowy, odsączyć z tłuszczu. Jeśli widzimy, że olej zaczyna się przypalać lub dymić wylewamy go, myjemy patelnię i rozgrzewamy świeży olej. W innym wypadku paluszki będą spalone.

SOS TATARSKI

250g majonezu

2 ogórki konserwowe

2 jajka na twardo

2 spore grzybki marynowane

2 łyżki jogurtu naturalnego (może też być śmietana)

sól, pieprz

Ogórki, jajka i grzybki drobniutko siekamy, mieszamy z majonezem i jogurtem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Można podawać z frytkami lub puree ziemniaczanym i  surówką z kiszonej kapusty.

SMACZNEGO!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *