Dwa błyskawiczne przepisy na śledzie. Są naprawdę pyszne i mają tę podstawową zaletę, że zawsze wychodzą.
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU
0,5 kg śledzi – filetów solonych
2 duże cebule
garść śliwek suszonych
1 słoiczek koncentratu lub 200 g ketchupu
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
łyżka cukru
szczypta soli
pieprz
1 szklanka oleju roślinnego (najlepiej rzepakowego)
Śledzie namoczyć w mleku przez kilka godzin. Opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Olej rozgrzać na patelni, cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju, śliwki przekroić na pół, dorzucić na patelnię, dodać cukier, wymieszać. Dodać koncentrat, liść laurowy, ziele angielskie. Smażyć jeszcze 2-3 minuty. Śledzie pokroić w paski, wymieszać z pozostałymi składnikami. Zamknąć w szczelnym pojemniku.
ŚLEDZIE Z PRAWDZIWKAMI
0,5 kg śledzi – filetów solonych
2 duże cebule
2 garście suszonych prawdziwków
1 szklanka oleju roślinnego (najlepiej rzepakowego)
świeżo mielony pieprz
Śledzie namoczyć w mleku przez kilka godzin. Opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Grzyby namoczyć.
Olej rozgrzać, cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju, grzyby pokroić niezbyt drobno, dorzucić na patelnię, smażyć 7-8 minut. Śledzie pokroić w paski, wymieszać z grzybami, cebulą i olejem. Obficie oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Zamknąć w szczelnym pojemniku.
Śledzie zawsze powinny przegryźć się co najmniej kilka godzin, a najlepiej dni.