ŚLEDZIE – PO KASZUBSKU I Z PRAWDZIWKAMI

Dwa błyskawiczne przepisy na śledzie. Są naprawdę pyszne i mają tę podstawową zaletę, że zawsze wychodzą.

 

ŚLEDZIE PO KASZUBSKU

 

0,5 kg śledzi – filetów solonych

2 duże cebule

garść śliwek suszonych

1 słoiczek koncentratu lub 200 g ketchupu

2 listki laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

łyżka cukru

szczypta soli

pieprz

1 szklanka oleju roślinnego (najlepiej rzepakowego)

 

Śledzie namoczyć w mleku przez kilka godzin. Opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym.

Olej rozgrzać na patelni, cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju, śliwki przekroić na pół, dorzucić na patelnię, dodać cukier, wymieszać. Dodać koncentrat, liść laurowy, ziele angielskie. Smażyć jeszcze 2-3 minuty. Śledzie pokroić w paski, wymieszać z pozostałymi składnikami. Zamknąć w szczelnym pojemniku.

 

ŚLEDZIE Z PRAWDZIWKAMI

 

0,5 kg śledzi – filetów solonych

2 duże cebule

2 garście suszonych prawdziwków

1 szklanka oleju roślinnego (najlepiej rzepakowego)

świeżo mielony pieprz

 

Śledzie namoczyć w mleku przez kilka godzin. Opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Grzyby namoczyć.

Olej rozgrzać, cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju, grzyby pokroić niezbyt drobno, dorzucić na patelnię, smażyć 7-8 minut. Śledzie pokroić w paski, wymieszać z grzybami, cebulą i olejem. Obficie oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Zamknąć w szczelnym pojemniku.

 

Śledzie zawsze powinny przegryźć się co najmniej kilka godzin, a najlepiej dni.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.