QUESADILLA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM I DIPEM GUACAMOLE

quesadilla

Meksykańska quesadilla to szybkie, smaczne danie, które lubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Wypełniać ją można dowolnymi składnikami według indywidualnych upodobań.

Mnie najbardziej smakuje w wersji z wędzonym kurczakiem:

Na 6 porcji:

TORTILLA

6 tortilli (gotowych lub robionych samodzielnie)

6 pokrojonych podudzi wędzonych z kurczaka

4 garście rukoli

1 spora czerwona cebula pokrojona w półplasterki

2 pomidory pokrojone w plastry

200g fety pokruszonej

Na jedną połówkę tortilli położyć wszystkie składniki, złożyć na pół, grillować około 3 minuty na grillu elektrycznym. Pokroić nożem (najlepiej do pizzy) na mniejsze trójkąty.

GUACAMOLE

1 duże awokado

1 duża czerwona  cebula

1 pomidor bez skóry i pestek

1 pęczek kolendry

limonka

1 papryczka chili (lub jalapenio)

1/4 szklanki oliwy

sól

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Połowę cebuli utrzeć z solą i oliwą, dodać awokado, utrzeć. Pomidora pokroić w drobną kostkę, dodać do utartego awokado razem z posiekana kolendrą, resztą cebuli drobno posiekaną papryczką chili i sokiem z limonki. Wymieszać. SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.