SAŁATKA Z KURCZAKIEM, AWOKADO I GORGONZOLĄ Z SOSEM MIODOWO-MUSZTARDOWYM

Oto przepis na pyszną sałatkę z kurczakiem, awokado, gorgonzolą i moim ulubionym sosem miodowo-musztardowym. Wiosna w kuchni!

 

NA 2 PORCJE SAŁATKI

¼ główki sałaty lodowej

100 g piersi kurczaka

100 g sera gorgonzola

10 pomidorków koktajlowych

pół ogórka szklarniowego

2 garście orzechów włoskich

1 awokado

2 łyżki oliwy z chili

sól

pieprz

koperek

 

NA SOS

2 łyżki musztardy

2 łyżki miodu płynnego

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka soku z cytryny

 

Pierś z kurczaka posolić lekko i usmażyć na oliwie z chili bardzo krótko – po 1,5 minuty z każdej strony. Po usmażeniu zawinąć w folię aluminiową i pozostawić na 10 minut, żeby doszła. Sałatę pokroić, pomidorki przekroić na połówki lub ćwiartki, ogórek pokroić w plasterki, awokado w kostkę, wymieszać. Na wierzch wyłożyć gorgonzolę, kurczaka pokrojonego w paski, posypać posiekanymi orzechami. Sos dokładnie wymieszać, najlepiej w małym słoiczku, polać sałatkę. Posypać świeżym, posiekanym koperkiem.

SMACZNEGO!!

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.