GRILLOWANY ŁOSOŚ Z SALSĄ Z MANGO

To zdecydowanie mój ulubiony grillowany łosoś. Jest delikatny i soczysty, salsa orzeźwiająca, lekko pikantna z nutą słodyczy.

Spróbujcie koniecznie!

Na 2 porcje

400 g fileta z łososia ze skórą

Marynata

1 cebula

1 łyżeczka cukru

szczypta soli

2 lyżki oliwy

Salsa

1 mango

1 papryczka chilli

pęczek kolendry

1 czerwona cebula

sok z cytryny

sól, pieprz

 

Łososia zamarynować w pokrojonej cebuli z cukrem, solą i oliwą na około godzinę. W tym czasie ¼ mango zblendować z łyżką oliwy, resztę pokroić w kostkę. Czerwoną cebulę posiekać drobno, wymieszać z pokrojonym i blendowanym mango, siekanymi listkami kolendry i drobno pokrojoną papryczką chilli, sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Po godzinie łososia wyjąć z marynaty, oczyścić z cebuli, grillować na rozgrzanym grillu elektrycznym po 3,5 minuty z każdej strony.

Podawać z salsą i puree ziemniaczanym z odrobiną skórki cytrynowej. Udekorować listkami kolendry.

SMACZNEGO!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code