CARPACCIO Z CUKINII

Pierwszy raz jadłam w Toskanii. Carpaccio z młodej cukinii z oliwą włoską i prawdziwym parmezanem. Skradło moje serce i pojawia się na naszym stole dość często. Bardzo lubiane przez gości, idealne na kolację, przystawkę, dodatek do mięsa. Niezwykle proste i szybkie.

Wypróbujcie koniecznie.

Na 4 porcje

1 mała cukinia (ważne, żeby nie była przerośnięta, najlepsza jest młoda)

kilka łyżek oliwy z oliwek

50g startego parmezanu

sol, pieprz

Cukinię kroimy na cienkie plasterki (najlepiej na krajalnicy lub gilotynie do ogórków, ewentualnie ostrym nożem). Układamy na talerzu, polewamy równomiernie oliwą, oprószamy solą i pieprzem, posypujemy startym parmezanem. Gotowe!

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *