ŚNIADANIOWA PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI

Śniadaniowa pasta z wędzonej makreli.

Uwielbiam wędzone ryby, szczególnie tłustą makrelę. Nie do końca rozumiem  dlaczego w Polsce nie sprzedaje się świeżej makreli, bo jest również bardzo smaczna.

Często przygotowuję w domu pasty z makreli wędzonej lub paprykarz domowy – przepis TUTAJ.

Te pastę, z jajkami i ogórkiem konserwowym lub kiszonym lubię najbardziej.

 

Potrzeba:

2 świeże makrele wędzone

6 jajek ugotowanych na twardo

3 duże lub 6 małych ogórków konserwowych lub kiszonych

pęczek szczypiorku

100 g serka śmietankowego

3 łyżki majonezu

1 czubata łyżeczka musztardy Dijon

sól, pieprz

Opcjonalnie można dodać kukurydzę, tarty ser żółty, por zamiast szczypiorku.

Makrele dokładnie obrać i oczyścić z ości. Niektórzy wolą zblendować dla pewności, ja grzebię tak długo, aż wyjmę wszystkie ości.

Jajka i ogórki pokroić w kostkę, szczypior posiekać, wymieszać z serkiem, majonezem i musztardą, doprawiać solą i pieprzem.

Gotowe. Smacznego!!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code