Sezon grillowy właśnie się zaczyna, a zatem kolejne miesiące upłyną nam na grillowaniu mięs, ryb, warzyw, a nawet owoców (tak, tak, niedługo podam Wam przepis na najprostszy i najpyszniejszy deser z grilla). Jako dodatek do grilla najbardziej lubimy sałatki ziemniaczane. Moja absolutnie ulubiona sałatka ziemniaczana to właśnie ta – z młodą kapustą i pysznym vinaigrette.
Na 4 porcje
8 niedużych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
1/2 główki małej kapusty (najlepiej młodej lub cukrowej)
4 średnie ogórki kiszone (lub konserwowe)
10 pomidorków koktajlowych lub 2 zwykle pomidory
Pęczek szczypiorku
Pęczek koperku
2 ząbki czosnku
Sos vinaigrette:
50 ml oliwy z oliwek
Sok z połówki cytryny
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka ostrej musztardy
Szczypta soli
Ziemniaki obrać (młodych nie trzeba obierać), pokroić w plasterki, ogórki pokroić, kapustę poszatkować, pomidorki przekroić na pół (większe pomidory pokroić). Czosnek przecisnąć przez praskę, szczypior i koper posiekać drobno. Wymieszać. Przyrządzić sos mieszając składniki energicznie w shakerze lub słoiczku. Wymieszać z pokrojonymi warzywami. Doprawić lekko do smaku solą. Pozostawić pod przykryciem na pół godziny do przegryzienia się smaków.
Jeśli spodobał Ci się mój wpis udostępnij go proszę.
Polub moją stronę na Facebooku https://www.facebook.com/blogmumme/
Zajrzyj na mój Instagram https://www.instagram.com/mumme_pl/