ZUPA POMIDOROWA Z PIECZONYCH POMIDORÓW

Zrobiłam błąd. Wrzuciłam ten przepis na Facebooka w lutym, kiedy do dyspozycji mieliśmy co najwyżej pomidory „rzymskie” z Lidla. Wczoraj robiłam tę zupę z naszych pomidorów i jest po prostu obłędna!

Dlatego naprawiam błąd i raz jeszcze podaję Wam przepis na absolutnie najlepszą zupę pomidorową, jaką jadłam. Niech nie zginie.

Mój średni syn miał przynieść do przedszkola przepis na zupę, w ramach „Tygodnia zup”. Przyniósł ten właśnie i przedwczoraj mówił, że panie kucharki ugotowały ją w przedszkolu na obiad. Powiedział, że była pyszna i dzieci prosiły o dokładkę. Musicie jednak wiedzieć, że mój syn to straszny niejadek i takie słowa z jego ust to prawdziwy komplement.

 

Przepis:

 

1,5 kg pomidorów 

2 cebule

5 ząbków czosnku 

1 puszka pomidorów 

2-3l bulionu warzywnego lub drobiowego 

Bazylia

Sól, cukier 

Oliwa z oliwek 

Ryż, makaron lub kluseczki kładzione

Słodka śmietanka lub mascarpone 

Pomidory skropić oliwą, posolić lekko, włożyć do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na około 30-40 minut. Wyjąć kiedy zaczną się rumienić i puszczą sok. Ostudzić. Na oliwie zeszklić czosnek i cebulę. Odstawić. Po ostudzeniu usunąć skórki z pomidorów. Upieczone pomidory pokrojone na mniejsze kawałki razem z sokiem z pieczenia zalać bulionem, dodać przesmażone czosnek i cebulę. Gotować około pół godziny. Dodać puszkę krojonych pomidorów. Gotować jeszcze 15 minut. Doprawić solą, cukrem, dodać liście bazylii. Przetrzeć lekko blenderem (nie na gładki krem). Podawać dowolnie – czystą, z makaronem, ryżem lub kluseczkami oraz kleksem śmietanki lub mascarpone. Smacznego!

1 Comment

  1. Polecam również dodać do tego pieczonej papryki i grzanek – smak genialny. 🙂
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code