MÓJ TORT MARZEŃ – PAVLOVA KOKOSOWA

Kocham bezy. Kocham kokos. Pavlova to mój absolutnie ulubiony tort, więc na moją prośbę mój mąż stworzył mój tort marzeń – Pavlovą kokosową. Pyszny, chrupiący bezowy blat, delikatny krem kokosowy, świeże, sezonowe owoce.

Po prostu musicie go spróbować!

Składniki na bezę:

 

8 białek

400 g cukru pudru

szczypta soli

łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki zmielonych na mąkę wiórków kokosowych

 

Składniki na krem:

 

4 białka

400g mascarpone

200 ml śmietanki 36%

50 ml likieru Malibu

100g wiórków kokosowych

 

Do dekoracji:

Świeże owoce: truskawki, maliny, borówki

Opcjonalnie cukier puder, wiórki kokosowe, listki mięty lub bazylii

 

WYKONANIE

 

Beza:

Białka ubić ze szczyptą soli zaczynając od wolnych obrotów, stopniowo je zwiększając. Po 2 minutach zacząć dodawać cukier po łyżce. Ubić do tzw. miękkich wierzchołków (nie można przebić piany, ponieważ struktura bezy będzie grudkowata). Przesianą mąkę ziemniaczaną i zmielone wiórki kokosowe wmieszać delikatnie szpatułką.

Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Odrysować na nich kółka od form do tortownicy (dolny blat może być troszkę większy od górnego). Wyłożyć ubitą pianę na blachy formując blaty bezy.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni. Włożyć blachy do piekarnika od razu zmniejszając temperaturę do 100 stopni.

Suszyć bezy około 1,5 godziny. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, delikatnie odkleić od papieru (czasami trzeba chwilkę poczekać, żeby nie połamać blatów), przełożyć na kratkę do wystygnięcia.

 

Krem:

Cukier wsypać do garnuszka, wlać 2 łyżki wody i gotować syrop do uzyskania temperatury 117 stopni, czyli do temperatury tzw. miękkiej kulki (jest to temperatura, przy której kiedy nabierzemy na łyżeczkę trochę syropu i wrzucimy go do szklanki z zimną wodą, od razu utworzy się z niego miękka kulka).

Białka ubić do tzw. miękkich wierzchołków, stopniowo, powoli, wlewać gorący syrop cukrowy, cały czas ubijając na szybkich obrotach, aż do wystygnięcia. W ten sposób uzyskujemy tzw. włoską bezę.

Mascarpone wymieszać z 50 ml śmietanki, pozostałą śmietankę ubić na sztywno. Wiórki kokosowe zalać Malibu. Wymieszać mascarpone z bitą śmietaną i nasączonymi wiórkami kokosowymi. Uzyskaną masę delikatnie wymieszać z włoską bezą (białkami ubitymi z syropem cukrowym).

Tort bezowy składać tuż przed podaniem, aby uniknąć nasiąknięcia blatów.

Większość kremu wyłożyć na dolny blat. Przykryć górnym blatem, posmarować go cienką warstwą kremu, ułożyć owoce. Całość oprószyć cukrem pudrem lub posypać wiórkami kokosowymi.

SMACZNEGO!

 

Jeśli spodobał Ci się mój wpis udostępnij go proszę.

Polub moją stronę na Facebooku https://www.facebook.com/blogmumme/

Zajrzyj na mój Instagram https://www.instagram.com/mumme_pl/

 Anna Jaworska  – Mumme

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.