W zeszłym roku Jacek pojechał w podróż służbową do Nicei. Zachwycił się tam smakiem makaronu – Trofie alla Genovese. Zrobił go w domu od razu po powrocie i od tamtej pory gości na naszym stole bardzo często.
Jest absolutnie ulubionym daniem naszego najmłodszego syna.
Najlepszy latem, kiedy na straganach czeka młoda, delikatna fasolka szparagowa.
Ponieważ ciężko dostać u nas makaron trofie, można użyć podobnego na przykład Lidlowego al ferretti.
TROFIE AL FERRETTI
Najpierw musimy przygotować pesto z bazylii.
ZIELONE PESTO
Składniki na około 150g
50 ml oliwy z oliwek
2 garście świeżej bazylii
3 ząbki czosnku
garść startego parmezanu
2 łyżki orzeszków piniowych
sól
Wszystkie składniki należy zblendować lub utrzeć na gładką masę.
Teraz można zacząć przygotowywać makaron.
MAKARON
Składniki:
300g makaronu
200g zielonej fasolki szparagowej
3 spore ziemniaki
100g zielonego pesto
oliwa
parmezan do posypania
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Fasolkę obrać z łyk, odkroić końcówki, pokroić na pół. Wstawić i osolić wodę makaron, ziemniaki i fasolkę.
Makaron ugotować al dente (minutę krócej niż na opakowaniu). Po ugotowaniu odlać, zostawiając kubek wody z gotowania. Ziemniaki wrzucić do osolonej, wrzącej wody i gotować około 10 minut (do miękkości, ale tak, żeby się nie rozpadały). Fasolkę gotować 8 minut w osolonej wodzie. Odcedzić ziemniaki i fasolkę. Makaron wrzucić do garnka, dodać pesto, wymieszać. Dodać odrobinę wody z gotowania makaronu, wymieszać, dodać ziemniaki i fasolkę i ponownie delikatnie wymieszać. Podawać posypany parmezanem.
SMACZNEGO!
autor przepisu – Jacek Jaworski
Jeśli spodobał Ci się mój wpis udostępnij go proszę.
Polub moją stronę na Facebooku https://www.facebook.com/blogmumme/
Zajrzyj na mój Instagram https://www.instagram.com/mumme_pl/
1 Comment