PRZEPYSZNY MAKARON TROFIE ALLA GENOVESE – SMAK LIGURII

W zeszłym roku Jacek pojechał w podróż służbową do Nicei. Zachwycił się tam smakiem makaronu – Trofie alla Genovese. Zrobił go w domu od razu po powrocie i od tamtej pory gości na naszym stole bardzo często.

Jest absolutnie ulubionym daniem naszego najmłodszego syna.

Najlepszy latem, kiedy na straganach czeka młoda, delikatna fasolka szparagowa.

Ponieważ ciężko dostać u nas makaron trofie, można użyć podobnego na przykład Lidlowego al ferretti.

 

 TROFIE                                                              AL FERRETTI          

 

Najpierw musimy przygotować pesto z bazylii.

 

ZIELONE PESTO

 

Składniki na około 150g

 

50 ml oliwy z oliwek

2 garście świeżej bazylii

3 ząbki czosnku

garść startego parmezanu

2 łyżki orzeszków piniowych

sól

 

Wszystkie składniki należy zblendować lub utrzeć na gładką masę.

Teraz można zacząć przygotowywać makaron.

 

MAKARON

 

Składniki:

 

300g makaronu

200g zielonej fasolki szparagowej

3 spore ziemniaki

100g zielonego pesto

oliwa

parmezan do posypania

 

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Fasolkę obrać z łyk, odkroić końcówki, pokroić na pół. Wstawić i osolić wodę makaron, ziemniaki i fasolkę.

Makaron ugotować al dente (minutę krócej niż na opakowaniu). Po ugotowaniu odlać, zostawiając kubek wody z gotowania. Ziemniaki wrzucić do osolonej, wrzącej wody i gotować około 10 minut (do miękkości, ale tak, żeby się nie rozpadały). Fasolkę gotować 8 minut w osolonej wodzie. Odcedzić ziemniaki i fasolkę. Makaron wrzucić do garnka, dodać pesto, wymieszać. Dodać odrobinę wody z gotowania makaronu, wymieszać, dodać ziemniaki i fasolkę i ponownie delikatnie wymieszać. Podawać posypany parmezanem.

SMACZNEGO!

 autor przepisu – Jacek Jaworski

Jeśli spodobał Ci się mój wpis udostępnij go proszę.

Polub moją stronę na Facebooku https://www.facebook.com/blogmumme/

Zajrzyj na mój Instagram https://www.instagram.com/mumme_pl/

 

 

 

 

 

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *