SAJGONKI ZE SŁODKIM SOSEM CHILLI

SAJGONKI ZE SŁODKIM SOSEM CHILLI
Przepis na ok 20 sztuk
Sajgonki
0,5 kg mielonej wołowiny (najlepiej szponder)
0,5 korzenia selera
2 duże marchewki
4 łodygi selera naciowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu Hoisin
3 łyżki sosu sojowego
papier ryżowy (najlepiej mrożony)
szczypiorek (duży pęczek)
sól
olej rzepakowy
2 łyżki oleju sezamowego
Słodki sos chili
5 różnokolorowych papryczek chili
2 ząbki czosnku
pęczek kolendry
2 łyżki sosu sojowego
50 ml octu ryżowego
6 łyżek miodu
sok z 1 limonki
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
200 ml wody
SAJGONKI
Cebulę pokroić w piórka, czosnek w drobne plasterki. Seler, marchew, seler naciowy pokroić w cienkie paseczki długości ok. 5cm. Cebulę z czosnkiem przesmażyć na oleju ok. 30 sekund, dodać marchew smażyć ok. 3 minuty. Na oddzielnej patelni przesmażyć wołowinę, dodać do warzyw, dorzucić seler naciowy, smażyć ok. 5 minut. Dodać sosy sojowy i hoisin, wymieszać, zestawić z ognia. Dodać posiekany szczypiorek, wystudzić. Zwijanie sajgonek: Papier przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, nałożyć około łyżkę farszu 3 cm od brzegu, zawinąć ciasno bez powietrza 2 razy, złożyć boki do środka, by uzyskać 7 cm rulon, zwinąć ciasno do końca.Smażyć na głębokim tłuszczu z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.
SŁODKI SOS CHILI
Posiekać papryczki, kolendrę, czosnek. Zagotować wodę z miodem, dodać chili, czosnek, sos sojowy, ocet ryżowy, sok z limonki, wygotować do 2/3 objętości, zagęścić mąką rozpuszczoną w 3 łyżkach zimnej wody, zestawić z ognia, dodać kolendrę ostudzić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.