SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA

Spaghetti alla puttanesca poleca się na obiad
Potrzeba tylko (na około 4 osoby):
1 opakowanie makaronu spaghetti
2 puszki tuńczyka (w oleju lub zalewie)
1 puszka pomidorów
1 duża garść czarnych oliwek bez pestek
1 łyżka kaparów
4 fileciki anchois
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli (opcjonalnie)
1 laska cynamonu
oliwa do smażenia
sól, pieprz
do podania – sok z cytryny, natka pietruszki
Podsmażyć na oliwie anchois z czosnkiem i drobniutko posiekaną chilli. ok pół minuty. Dodać tuńczyka, podsmażyć 3 minuty. Dodać oliwki, kapary, korę cynamonu, pomidory z puszki. Puszkę po pomidorach napełnić wodą do 3/4 objętości, dodać do sosu. Na małym ogniu dusić ok. 15 minut (zredukować o ok. 1/4). W tym czasie ugotować makaron al dente (minutę krócej niż na opakowaniu). MAKARONU NIGDY NIE PRZELEWAMY ZIMNĄ WODĄ. Doprawić sos solą i pieprzem pod koniec duszenia (tuńczyk i anchois są dość słone). Odcedzony makaron wrzucić z powrotem do garnka, wlać sos. Mieszać ok. pół minuty. Wyłożyć na talerze, skropić cytryną, posypać natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem. BON APPETIT

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *