SKRZYDEŁKA Z SOSEM BARBECUE, FRYTKAMI I SAŁATKĄ COLESLAW

Skrzydełka z sosem barbecue, frytkami i sałatką coleslaw

2 kg skrzydełek 

Marynata do skrzydełek:

3 ząbki czosnku

2 łyżki miodu

4 łyżki ketchupu

6 łyżek sosu sojowego

1 łyżka Tabasco

2 łyżki sosu Worcester

50 ml whisky (najlepiej Jack Daniels) opcjonalnie

Sól do smaku

2 łyżki oleju sezamowego

Składniki marynaty wymieszać, natrzeć nią skrzydełka i odstawić na co najmniej pół godziny. Marynatę odlać do garnuszka i wygotować do połowy objętości – aż zgęstnieje. Ostudzić. Piec skrzydełka na kratce piekarnika w 180 stopniach przez około 40 minut lub do uzyskania ciemnozłotego koloru (w sezonie grillowym można robić na grillu). 

Sałatka coleslaw

1 mała kapusta (najlepiej cukrowa lub młoda)

2 marchewki

Sok z 1 pomarańczy 

Sok z połowy cytryny

1 mała papryczka chili – opcjonalnie

2 łyżki octu jabłkowego 

1 por – tylko biała część

6 łyżek majonezu

Sól 

Kapustę drobno poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce, pora pokroić w ćwierćtalarki, papryczkę pokroić w drobne plasterki, warzywa wymieszać, posolić, dodać soki – pomarańczowy i z cytryny oraz ocet jabłkowy. Dodać majonez i wymieszać. 

Podawać upieczone skrzydełka z frytkami, uzyskanym z wygotowanej marynaty sosem barbecue oraz sałatką. 

SMACZNEGO!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.