Wbrew pozorom usmażenie idealnego omleta to niełatwa sztuka. Mój mąż jest w tym absolutnym mistrzem, wprowadzi Was więc w tajniki swego dzieła krok po kroku.
Na 1 omlet:
2 jajka
50g fety
2 łyżki masła (około 30g)
garść posiekanych ziół (może być bazylia, tymianek, szczypior, mięta itp.)
sól
Sałatka:
1 awokado (najlepiej odmiany Haas)
1 nieduży pomidor lub kilka koktajlowych
2 łyżki oliwy
sok z cytryny
sól, pieprz
¼ papryczki chili
Jajka roztrzepać, masło rozgrzać na patelni uważając, by się nie przypaliło. Kiedy tylko masło zacznie bulgotać wlać roztrzepane jajka na patelnię, solimy lekko. Kiedy brzegi omleta zaczną się ścinać posypać środek omleta fetą i większością posiekanych ziół. Zaczynamy zwijanie omleta od strony najbardziej ściętej (środek na wierzchu powinien być jeszcze lekko płynny). Zwijamy w rulon, chwilę czekamy i ściągamy z patelni. Posypujemy resztą ziół i świeżo mielonym, czarnym pieprzem.
Awokado i pomidory kroimy w kostkę, dodajemy sól, oliwę, posiekaną papryczkę, odrobinę soku z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy.