Pyszny, bezglutenowy chleb gryczany. Jego przygotowanie jest naprawdę proste. Można dodać do niego ulubione zioła. Ulubiony chleb mojego niespełna 3 letniego Oscarka.
250g mąki gryczanej + 2 łyżki do wysypania formy
150g mąki ryżowej
100g mąki ziemniaczanej
8g suszonych drożdży
40g siemienia lnianego
1 łyżka cukry trzcinowego
2 łyżeczki soli himalajskiej
600 ml ciepłej wody
1 łyżka oleju roślinnego
Wymieszać suche składniki. Dodać ciepłą wodę (ok 38 stopni), dokładnie wymieszać, odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po pól godzinie zamieszać ciasto i przełożyć do wysmarowanej olejem i wysypanej mąką gryczaną formy prostokątnej o wymiarach około 25cm x 12 cm. Odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Ustawić piekarnik na 200 stopni z termoobiegiem. UWAGA! Chleb lubi wychodzić z formy! Trzeba pilnować i wkładać do piekarnika, kiedy tylko sięgnie brzegu formy. Piec 50 minut, po tym czasie wyjąć ciasto z formy i piec jeszcze 10 minut na kratce.
Ostudzić chleb na kratce, kroić dopiero całkowicie ostudzony!!
*przepis pochodzi z aplikacji HPBA – Anny Lewandowskiej