BEZGLUTENOWY CHLEB GRYCZANY – PYSZNY!

Pyszny, bezglutenowy chleb gryczany. Jego przygotowanie jest naprawdę proste. Można dodać do niego ulubione zioła. Ulubiony chleb mojego niespełna 3 letniego Oscarka.

 

250g mąki gryczanej + 2 łyżki do wysypania formy

150g mąki ryżowej

100g mąki ziemniaczanej

8g suszonych drożdży

40g siemienia lnianego

1 łyżka cukry trzcinowego

2 łyżeczki soli himalajskiej

600 ml ciepłej wody

1 łyżka oleju roślinnego

 

Wymieszać suche składniki. Dodać ciepłą wodę (ok 38 stopni), dokładnie wymieszać, odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po pól godzinie zamieszać ciasto i przełożyć do wysmarowanej olejem i wysypanej mąką gryczaną formy prostokątnej o wymiarach około 25cm x 12 cm. Odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Ustawić piekarnik na 200 stopni z termoobiegiem. UWAGA! Chleb lubi wychodzić z formy! Trzeba pilnować i wkładać do piekarnika, kiedy tylko sięgnie brzegu formy. Piec 50 minut, po tym czasie wyjąć ciasto z formy i piec jeszcze 10 minut na kratce.

Ostudzić chleb na kratce, kroić dopiero całkowicie ostudzony!!

 

*przepis pochodzi z aplikacji HPBA – Anny Lewandowskiej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.