Zbliża się Wielkanoc, a w większości polskich domów jak święta, to i sałatka jarzynowa. Co ciekawe, nawet jeśli robiona z tych samych składników, w każdym domu smakuje inaczej. Moja jest grubo siekana, z dużą ilością majonezu i musztardą dla podkręcenia smaku.
Oto przepis na moją sałatkę jarzynową, ulubioną sałatkę mojego męża:
3 marchewki
2 pietruszki
1 mały seler
2 ziemniaki
5 jaj
1 por – biała część
1 kwaśne jabłko
3 spore ogórki kiszone
1 mała puszka groszku
150 g majonezu (lub więcej)
1 czubata łyżka ostrej musztardy
sól, pieprz
Marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki ugotować w łupinach, po ostudzeniu obrać. Jaja ugotować na twardo, wszystkie składniki pokroić w kostkę. Por pokroić w półplasterki, jajka, ogórki kiszone, jabłko pokroić w kostkę (ja kroję dość grubo). Wszystko dokładnie wymieszać, dodać groszek, majonez i musztardę, posolić, dodać pieprz, wymieszać ponownie. Sałatka najlepsza jest po nocy spędzonej w lodówce.
SMACZNEGO!