SAŁATKA JARZYNOWA – TRADYCYJNA

Zbliża się Wielkanoc, a w większości polskich domów jak święta, to i sałatka jarzynowa. Co ciekawe, nawet jeśli robiona z tych samych składników, w każdym domu smakuje inaczej. Moja jest grubo siekana, z dużą ilością majonezu i musztardą dla podkręcenia smaku.

Oto przepis na moją sałatkę jarzynową, ulubioną sałatkę mojego męża:

3 marchewki

2 pietruszki

1 mały seler

2 ziemniaki

5 jaj

1 por – biała część

1 kwaśne jabłko

3 spore ogórki kiszone

1 mała puszka groszku

150 g majonezu (lub więcej)

1 czubata łyżka ostrej musztardy

sól, pieprz

Marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki ugotować w łupinach, po ostudzeniu obrać. Jaja ugotować na twardo, wszystkie składniki pokroić w kostkę. Por pokroić w półplasterki, jajka, ogórki kiszone, jabłko pokroić w kostkę (ja kroję dość grubo).  Wszystko dokładnie wymieszać, dodać groszek, majonez i musztardę, posolić, dodać pieprz, wymieszać ponownie. Sałatka najlepsza jest po nocy spędzonej w lodówce.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *