To zdecydowanie mój ulubiony grillowany łosoś. Jest delikatny i soczysty, salsa orzeźwiająca, lekko pikantna z nutą słodyczy.
Spróbujcie koniecznie!
Na 2 porcje
400 g fileta z łososia ze skórą
Marynata
1 cebula
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
2 lyżki oliwy
Salsa
1 mango
1 papryczka chilli
pęczek kolendry
1 czerwona cebula
sok z cytryny
sól, pieprz
Łososia zamarynować w pokrojonej cebuli z cukrem, solą i oliwą na około godzinę. W tym czasie ¼ mango zblendować z łyżką oliwy, resztę pokroić w kostkę. Czerwoną cebulę posiekać drobno, wymieszać z pokrojonym i blendowanym mango, siekanymi listkami kolendry i drobno pokrojoną papryczką chilli, sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Po godzinie łososia wyjąć z marynaty, oczyścić z cebuli, grillować na rozgrzanym grillu elektrycznym po 3,5 minuty z każdej strony.
Podawać z salsą i puree ziemniaczanym z odrobiną skórki cytrynowej. Udekorować listkami kolendry.
SMACZNEGO!