SPAGHETTI BOLOGNESE JACKA – NAJLEPSZE

Tym razem na wycieczkę do Włoch wybraliśmy region Emilia-Romagna. Stolicą regionu jest Bolonia, którą jutro zamierzamy zwiedzić i z pewnością spróbuję tam oryginalnego Spaghetti Bolognese.

W Polsce do sosu bolognese dodaje się dużą ilość pomidorów, nierzadko więcej niż mięsa. Oryginalnie bolognese to sos mięsny z niewielką ilością pomidorów, tradycyjnie przyrządzany z różnych kawałków mięs – wołowiny, wieprzowiny, kiełbasy, boczku, warzyw – marchewki, selera oraz wina, pomidorów i oliwy. We Włoszech do sosu bolognese nie dodaje się pieczarek.

Dla smaku tej potrawy bardzo istotna jest jakość składników – oliwy, mięsa, wina, parmezanu, makaronu. Im lepsza jakość, tym smaczniejsze będzie nasze spaghetti.

Spaghetti Bolognese Jacka – najlepsze

1 kg wołowiny z różnych części

pół butelki czerwonego wina (im lepsze wino, tym smaczniejsze będzie spaghetti)

1 l bulionu mięsnego lub warzywnego

1 opakowanie makaronu spaghetti dobrej jakości

4 marchewki

4 łodygi selera naciowego

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

garść czarnych oliwek

łyżka stołowa kaparów

2 puszki pomidorów

pół szklanki oliwy z oliwek

bazylia

tymianek

oregano (najlepiej świeże)

natka pietruszki

Parmezan

sól, pieprz

Mięso zmielić, przesmażyć na oliwie z posiekanym czosnkiem partiami (inaczej mięso puści zbyt dużo soku i ugotuje się). Oddzielnie przesmażyć na oliwie cebulę, startą na tarce z grubymi oczkami marchew, po 5 minutach dodać pokrojony seler naciowy, chwilę smażyć, wymieszać z przesmażonym mięsem, dodać oliwki, kapary, świeże zioła, zalać czerwonym winem, dusić do wygotowania wina, dodać pomidory, podlać szklanką bulionu i dusić na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Kiedy bulion wygotuje się, podlać znowu szklanką bulionu. Od czasu do czasu mieszać sos. Im dłużej dusimy sos, tym jest lepszy. Musi się dusić minimum 2-4 godzin, najlepszy jednak jest następnego dnia. Powinien by dość gęsty.

Ugotować makaron al dente (minutę krócej niż na opakowaniu) w dużej ilości osolonej wody z oliwą. Podawać gorący makaron z sosem (przed podaniem wyciągnąć z sosu łodygi ziół), posypać startym parmezanem dobrej jakości i dużą ilością natki pietruszki oraz świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *