SALMOREJO – smak Hiszpanii
Salmorejo, podobnie jak gazpacho, to hiszpański chłodnik z pomidorów. Różnią się konsystencją – salmorejo jest bardziej gładkie, kremowe niż gazpacho oraz dodatkami – do gazpacho dodajemy paprykę, ogórek i cebulkę, a do salmorejo na przykład gotowane jajko, szynkę dojrzewającą lub grillowaną krewetkę.
Osobiście uwielbiam oba te chłodniki i trudno mi zdecydować, który smakuje mi bardziej. Kojarzą mi się z Hiszpanią, wakacjami, słońcem, ciepłem, przywołują na myśl tylko miłe wspomnienia.
Dziś podam Wam przepis na SALMOREJO (czyt. salmorecho).
Składniki:
1,5 kg dojrzałych pomidorów
2 ząbki czosnku
150 ml oliwy z oliwek extra virgin (ważne, żeby oliwa była dobrej jakości)
2 łyżki czerwonego octu winnego (najlepiej Jerez)
pół bułki paryskiej (lub innego pszennego pieczywa)
sól
opcjonalnie: 3 jajka na twardo, kilka plastrów szynki dojrzewającej (np. jamon serrano) lub grillowana krewetka
Sposób przygotowania:
Pomidory z czosnkiem i bułką paryską zblendować na gładką masę (Thermomix obr.10), przetrzeć przez gęste sito (nie trzeba obierać pomidorów ze skóry, skórki i pozostałości pestek zostaną na sicie). Oliwę ubić na gęstą emulsję, połączyć z pulpą pomidorową.
Posolić do smaku (około 2-2,5 łyżeczki soli, najlepiej himalajskiej), dodać ocet, wymieszać.
Salmorejo powinno się porządnie schłodzić przed podaniem.
Podawać z posiekanym jajkiem na twardo i szynką dojrzewającą pokrojoną w kosteczkę lub na przykład grillowaną krewetką. Wedle gustu.
Smacznego!!!
Ania Jaworska – MumMe
Jeśli spodobał Ci się mój wpis udostępnij go proszę, klikając UDOSTĘPNIJ (kopiuj/wklej nie jest udostępnieniem).
Polub moją stronę na Facebooku https://www.facebook.com/blogmumme/
Zajrzyj na mój Instagram https://www.instagram.com/mumme_pl/