TAJEMNICA WYJAŚNIONA, CZYLI SPOTKANIE Z KOBIETĄ NAJ

No nareszcie! Nadszedł ten dzień, w którym mogę podzielić się z Wami naszym sekretem – tajemniczą wycieczką do Polski w marcu tego roku. Do Szczecina pojechaliśmy na zaproszenie marki Almette  poznać kobietę NAJ, czyli Monikę Pyrek – niezwykle inspirującą, wyjątkową mistrzynię w skoku o tyczce, czterokrotną olimpijkę, pięciokrotną medalistkę mistrzostw świata, 69 – krotną mistrzynię Polski!! Wyobrażacie sobie, ile trzeba mieć samozaparcia, motywacji, a przede wszystkim wewnętrznej dyscypliny, by przez wiele lat każdego dnia pokonywać siebie i swoje słabości?! NAJwięcej!

Dlatego właśnie po zakończeniu kariery sportowej Monika postanowiła cały swój zapał ofiarować innym –  dzieciom i ich rodzinom, które objęła wsparciem jej fundacja.

 

Kiedy przyjechaliśmy na salę sportową w Szczecinie, mogliśmy z bliska przypatrzyć się treningom, jakie organizuje fundacja Moniki. To naprawdę NAJwspanialsze, że kobiety takie jak Ona dostrzegają, jak bardzo dzieci potrzebują dziś ruchu i to, że w wielu z nich drzemią sportowe talenty, którym można pomóc rozkwitnąć dzięki doświadczeniu, byciu wzorem i finansowemu wsparciu. To naprawdę piękne.

Jako mama wspieram moich synów w ich sportowych zamiłowaniach i wiem, że to wsparcie oraz dawanie im przykładu jest NAJważniejsze! Jeśli rodzice nie chcą się ruszać, dużo trudniej jest przekonać dzieci, by były aktywne, wierzyły w siebie, nie poddawały się i mierzyły wysoko. NAJwyżej!

Po treningu na sali przyszedł czas na plener. Pogoda nieco nas zaskoczyła – w końcu w marcu jak w garncu, ale bitwa na śnieżki i bieg po lesie przy dopingu naszej mistrzyni był świetną zabawą.

Lekko zmarznięci i nieziemsko głodni wpadliśmy w oko cyklonu. To David Gaboriaud – niezwykła osobowość w świecie gastronomii – rozhulał w kuchni huragan. Wszystkie dzieciaki zabrały się za przygotowanie NAJpyszniejszych tostów francuskich ze smażonymi bananami, płatkami kokosowymi i puszystym serkiem Almette jogurtowym.

Obłęd mówię Wam! Zresztą spróbujcie sami.

Oto przepis:

Tosty francuskie ze smażonymi bananami, płatkami kokosowymi
i puszystym serkiem Almette jogurtowym

OKAZJA: weekendowe śniadanie, brunch

AUTOR: David Gaboriaud, szef kuchni, ambasador marki Almette

Czas przygotowania: 15 min

Dla 4 osób

 

SKŁADNIKI:

 

  • 1 puszysty serek Almette jogurtowy
  • 1 briosz lub chałka
  • 1 szklanka napoju owsianego
  • 2 jajka
  • 1 banan
  • 40 g masła
  • łyżka mielonego cynamonu
  • łyżka prażonych płatków kokosowych
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki borówek,
  • listki świeżej melisy lub mięty

 

Przygotowanie:

 

Chałkę pokrój na grube plastry, ok. 3 cm grubości. Jajka ubij i wymieszaj z napojem owsianym.

Banana obierz i pokrój w poprzek na 4 części, a następnie każdą z nich przekrój wzdłuż.

Na rozgrzanej patelni, na 20 g masła, podsmaż połówki banana od płaskiej strony na złoty kolor. Zdejmij banany z patelni, dodaj na patelnię 20 g masła i połóż namoczone w mleku i jajku kromki chałki. Usmaż je na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Przełóż kromki na talerz, dodaj dużą łyżkę puszystego serka Almette, ułóż podsmażone banany, posyp cynamonem i całość polej syropem klonowym. Posyp płatkami kokosowymi i borówkami. Udekoruj listkami melisy.

 

TIP OD AUTORA:

 

  • to idealny przepis „zero waste”, bo możesz wykorzystać czerstwą chałkę!
  • banany smaż krótko, muszą zachować swój kształt i strukturę.

 

NAJlepsze tosty francuskie ever. Zupełnie serio.

 

Videorelację z naszego spotkania z kobietą NAJ Moniką Pyrek i NAJlepszym kucharzem Almette możecie obejrzeć tutaj

 

https://www.almette.pl/kobiety-naj-odc-1/

 

A więcej zdjęć na moim Instagramie i Facebooku.

NAJserdeczniej zapraszam!

Ania Jaworska – MumMe

*współpraca reklamowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *