No nareszcie! Nadszedł ten dzień, w którym mogę podzielić się z Wami naszym sekretem – tajemniczą wycieczką do Polski w marcu tego roku. Do Szczecina pojechaliśmy na zaproszenie marki Almette poznać kobietę NAJ, czyli Monikę Pyrek – niezwykle inspirującą, wyjątkową mistrzynię w skoku o tyczce, czterokrotną olimpijkę, pięciokrotną medalistkę mistrzostw świata, 69 – krotną mistrzynię Polski!! Wyobrażacie sobie, ile trzeba mieć samozaparcia, motywacji, a przede wszystkim wewnętrznej dyscypliny, by przez wiele lat każdego dnia pokonywać siebie i swoje słabości?! NAJwięcej!
Dlatego właśnie po zakończeniu kariery sportowej Monika postanowiła cały swój zapał ofiarować innym – dzieciom i ich rodzinom, które objęła wsparciem jej fundacja.
Kiedy przyjechaliśmy na salę sportową w Szczecinie, mogliśmy z bliska przypatrzyć się treningom, jakie organizuje fundacja Moniki. To naprawdę NAJwspanialsze, że kobiety takie jak Ona dostrzegają, jak bardzo dzieci potrzebują dziś ruchu i to, że w wielu z nich drzemią sportowe talenty, którym można pomóc rozkwitnąć dzięki doświadczeniu, byciu wzorem i finansowemu wsparciu. To naprawdę piękne.
Jako mama wspieram moich synów w ich sportowych zamiłowaniach i wiem, że to wsparcie oraz dawanie im przykładu jest NAJważniejsze! Jeśli rodzice nie chcą się ruszać, dużo trudniej jest przekonać dzieci, by były aktywne, wierzyły w siebie, nie poddawały się i mierzyły wysoko. NAJwyżej!
Po treningu na sali przyszedł czas na plener. Pogoda nieco nas zaskoczyła – w końcu w marcu jak w garncu, ale bitwa na śnieżki i bieg po lesie przy dopingu naszej mistrzyni był świetną zabawą.
Lekko zmarznięci i nieziemsko głodni wpadliśmy w oko cyklonu. To David Gaboriaud – niezwykła osobowość w świecie gastronomii – rozhulał w kuchni huragan. Wszystkie dzieciaki zabrały się za przygotowanie NAJpyszniejszych tostów francuskich ze smażonymi bananami, płatkami kokosowymi i puszystym serkiem Almette jogurtowym.
Obłęd mówię Wam! Zresztą spróbujcie sami.
Oto przepis:
Tosty francuskie ze smażonymi bananami, płatkami kokosowymi
i puszystym serkiem Almette jogurtowym
OKAZJA: weekendowe śniadanie, brunch
AUTOR: David Gaboriaud, szef kuchni, ambasador marki Almette
Czas przygotowania: 15 min
Dla 4 osób
SKŁADNIKI:
- 1 puszysty serek Almette jogurtowy
- 1 briosz lub chałka
- 1 szklanka napoju owsianego
- 2 jajka
- 1 banan
- 40 g masła
- łyżka mielonego cynamonu
- łyżka prażonych płatków kokosowych
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki borówek,
- listki świeżej melisy lub mięty
Przygotowanie:
Chałkę pokrój na grube plastry, ok. 3 cm grubości. Jajka ubij i wymieszaj z napojem owsianym.
Banana obierz i pokrój w poprzek na 4 części, a następnie każdą z nich przekrój wzdłuż.
Na rozgrzanej patelni, na 20 g masła, podsmaż połówki banana od płaskiej strony na złoty kolor. Zdejmij banany z patelni, dodaj na patelnię 20 g masła i połóż namoczone w mleku i jajku kromki chałki. Usmaż je na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Przełóż kromki na talerz, dodaj dużą łyżkę puszystego serka Almette, ułóż podsmażone banany, posyp cynamonem i całość polej syropem klonowym. Posyp płatkami kokosowymi i borówkami. Udekoruj listkami melisy.
TIP OD AUTORA:
- to idealny przepis „zero waste”, bo możesz wykorzystać czerstwą chałkę!
- banany smaż krótko, muszą zachować swój kształt i strukturę.
NAJlepsze tosty francuskie ever. Zupełnie serio.
Videorelację z naszego spotkania z kobietą NAJ Moniką Pyrek i NAJlepszym kucharzem Almette możecie obejrzeć tutaj
https://www.almette.pl/kobiety-naj-odc-1/
A więcej zdjęć na moim Instagramie i Facebooku.
NAJserdeczniej zapraszam!
Ania Jaworska – MumMe
*współpraca reklamowa