DOMOWY PAPRYKARZ SZCZECIŃSKI

Paprykarz szczeciński – smak dzieciństwa. Ten puszkowany sprzedawany jest w sklepach od końcówki lat 60-tych ubiegłego wieku. Domowy – bez porównania smaczniejszy, gości w naszym domu od całkiem niedawna. Prosty w wykonaniu, naprawdę pyszny.

2-3 nieduże lub jedna bardzo duża makrela wędzona
1 woreczek ugotowanego ryżu ( 100g suchej masy)
2 średnie marchewki
2 nieduże cebule
1 puszka pomidorów
1 przecier pomidorowy
oliwa
słodka papryka
ostra papryka (opcjonalnie)
sól, pieprz
szczypiorek

Makrele dokładnie obrać, wyjąć ości (można zblendować. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać tartą marchew, smażyć jeszcze około 5 minut. Dodać ryż i makrelę oraz pomidory i przecier pomidorowy. Smażyć minutę energicznie mieszając. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Ostudzić. Można dodać posiekany szczypiorek. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code