Meksykańska quesadilla to szybkie, smaczne danie, które lubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Wypełniać ją można dowolnymi składnikami według indywidualnych upodobań.
Mnie najbardziej smakuje w wersji z wędzonym kurczakiem:
Na 6 porcji:
TORTILLA
6 tortilli (gotowych lub robionych samodzielnie)
6 pokrojonych podudzi wędzonych z kurczaka
4 garście rukoli
1 spora czerwona cebula pokrojona w półplasterki
2 pomidory pokrojone w plastry
200g fety pokruszonej
Na jedną połówkę tortilli położyć wszystkie składniki, złożyć na pół, grillować około 3 minuty na grillu elektrycznym. Pokroić nożem (najlepiej do pizzy) na mniejsze trójkąty.
GUACAMOLE
1 duże awokado
1 duża czerwona cebula
1 pomidor bez skóry i pestek
1 pęczek kolendry
limonka
1 papryczka chili (lub jalapenio)
1/4 szklanki oliwy
sól
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Połowę cebuli utrzeć z solą i oliwą, dodać awokado, utrzeć. Pomidora pokroić w drobną kostkę, dodać do utartego awokado razem z posiekana kolendrą, resztą cebuli drobno posiekaną papryczką chili i sokiem z limonki. Wymieszać. SMACZNEGO!