BUŁECZKI MLECZNE – ULUBIONE BUŁKI DZIECI

W zeszłym tygodniu piekłam je w sobotę o 22, żeby dzieci miały pyszne bułeczki na śniadanie. Najlepsze oczywiście są na ciepło, zaraz po upieczeniu, ze świeżym masłem. Są bardzo proste w przygotowaniu i znikają w oka mgnieniu.

 

Przepis na 16 małych bułeczek

500g mąki pszennej (najlepiej bułkowej)

1 łyżeczka soli

20 g świeżych drożdży (lub 10 g suszonych)

1 jajko (+jedno do smarowania bułek)

60 g miodu

60 g roztopionego masła

200 g ciepłego (nie gorącego) mleka

 

Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (rozpuścić z odrobiną ciepłego mleka i łyżeczką cukru, poczekać kilka minut aż zaczną pracować). Suche drożdże wymieszać z mąką, dodać sól, jedno jajko, miód, przestudzone masło, mleko i wyrobić ciasto do uzyskania elastycznej, lekko klejącej konsystencji. Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem miski (wówczas ciasto nie przykleja się do miski), przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu zagnieść, podzielić na 16 części, uformować podłużne, małe bułeczki, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Wyrośnięte bułki posmarować jajkiem, można naciąć ostrym nożem z wierzchu. Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Po wyjęciu z piekarnika postukać od spodu. Głuchy odgłos oznacza, że są upieczone w środku.

SMACZNEGO!

 

 

*Przepis pochodzi ze strony www.przepisnachleb.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code