Tym razem na wycieczkę do Włoch wybraliśmy region Emilia-Romagna. Stolicą regionu jest Bolonia, którą jutro zamierzamy zwiedzić i z pewnością spróbuję tam oryginalnego Spaghetti Bolognese.
W Polsce do sosu bolognese dodaje się dużą ilość pomidorów, nierzadko więcej niż mięsa. Oryginalnie bolognese to sos mięsny z niewielką ilością pomidorów, tradycyjnie przyrządzany z różnych kawałków mięs – wołowiny, wieprzowiny, kiełbasy, boczku, warzyw – marchewki, selera oraz wina, pomidorów i oliwy. We Włoszech do sosu bolognese nie dodaje się pieczarek.
Dla smaku tej potrawy bardzo istotna jest jakość składników – oliwy, mięsa, wina, parmezanu, makaronu. Im lepsza jakość, tym smaczniejsze będzie nasze spaghetti.
Spaghetti Bolognese Jacka – najlepsze
1 kg wołowiny z różnych części
pół butelki czerwonego wina (im lepsze wino, tym smaczniejsze będzie spaghetti)
1 l bulionu mięsnego lub warzywnego
1 opakowanie makaronu spaghetti dobrej jakości
4 marchewki
4 łodygi selera naciowego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
garść czarnych oliwek
łyżka stołowa kaparów
2 puszki pomidorów
pół szklanki oliwy z oliwek
bazylia
tymianek
oregano (najlepiej świeże)
natka pietruszki
Parmezan
sól, pieprz
Mięso zmielić, przesmażyć na oliwie z posiekanym czosnkiem partiami (inaczej mięso puści zbyt dużo soku i ugotuje się). Oddzielnie przesmażyć na oliwie cebulę, startą na tarce z grubymi oczkami marchew, po 5 minutach dodać pokrojony seler naciowy, chwilę smażyć, wymieszać z przesmażonym mięsem, dodać oliwki, kapary, świeże zioła, zalać czerwonym winem, dusić do wygotowania wina, dodać pomidory, podlać szklanką bulionu i dusić na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Kiedy bulion wygotuje się, podlać znowu szklanką bulionu. Od czasu do czasu mieszać sos. Im dłużej dusimy sos, tym jest lepszy. Musi się dusić minimum 2-4 godzin, najlepszy jednak jest następnego dnia. Powinien by dość gęsty.
Ugotować makaron al dente (minutę krócej niż na opakowaniu) w dużej ilości osolonej wody z oliwą. Podawać gorący makaron z sosem (przed podaniem wyciągnąć z sosu łodygi ziół), posypać startym parmezanem dobrej jakości i dużą ilością natki pietruszki oraz świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!!