Skrzydełka z sosem barbecue, frytkami i sałatką coleslaw
2 kg skrzydełek
Marynata do skrzydełek:
3 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
4 łyżki ketchupu
6 łyżek sosu sojowego
1 łyżka Tabasco
2 łyżki sosu Worcester
50 ml whisky (najlepiej Jack Daniels) opcjonalnie
Sól do smaku
2 łyżki oleju sezamowego
Składniki marynaty wymieszać, natrzeć nią skrzydełka i odstawić na co najmniej pół godziny. Marynatę odlać do garnuszka i wygotować do połowy objętości – aż zgęstnieje. Ostudzić. Piec skrzydełka na kratce piekarnika w 180 stopniach przez około 40 minut lub do uzyskania ciemnozłotego koloru (w sezonie grillowym można robić na grillu).
Sałatka coleslaw
1 mała kapusta (najlepiej cukrowa lub młoda)
2 marchewki
Sok z 1 pomarańczy
Sok z połowy cytryny
1 mała papryczka chili – opcjonalnie
2 łyżki octu jabłkowego
1 por – tylko biała część
6 łyżek majonezu
Sól
Kapustę drobno poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce, pora pokroić w ćwierćtalarki, papryczkę pokroić w drobne plasterki, warzywa wymieszać, posolić, dodać soki – pomarańczowy i z cytryny oraz ocet jabłkowy. Dodać majonez i wymieszać.
Podawać upieczone skrzydełka z frytkami, uzyskanym z wygotowanej marynaty sosem barbecue oraz sałatką.
SMACZNEGO!!