Oto przepis na pyszną sałatkę z kurczakiem, awokado, gorgonzolą i moim ulubionym sosem miodowo-musztardowym. Wiosna w kuchni!
NA 2 PORCJE SAŁATKI
¼ główki sałaty lodowej
100 g piersi kurczaka
100 g sera gorgonzola
10 pomidorków koktajlowych
pół ogórka szklarniowego
2 garście orzechów włoskich
1 awokado
2 łyżki oliwy z chili
sól
pieprz
koperek
NA SOS
2 łyżki musztardy
2 łyżki miodu płynnego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
Pierś z kurczaka posolić lekko i usmażyć na oliwie z chili bardzo krótko – po 1,5 minuty z każdej strony. Po usmażeniu zawinąć w folię aluminiową i pozostawić na 10 minut, żeby doszła. Sałatę pokroić, pomidorki przekroić na połówki lub ćwiartki, ogórek pokroić w plasterki, awokado w kostkę, wymieszać. Na wierzch wyłożyć gorgonzolę, kurczaka pokrojonego w paski, posypać posiekanymi orzechami. Sos dokładnie wymieszać, najlepiej w małym słoiczku, polać sałatkę. Posypać świeżym, posiekanym koperkiem.
SMACZNEGO!!
Zapowiada się pysznie… koniecznie muszę spróbować 🙂