Śniadaniowa pasta z wędzonej makreli.
Uwielbiam wędzone ryby, szczególnie tłustą makrelę. Nie do końca rozumiem dlaczego w Polsce nie sprzedaje się świeżej makreli, bo jest również bardzo smaczna.
Często przygotowuję w domu pasty z makreli wędzonej lub paprykarz domowy – przepis TUTAJ.
Te pastę, z jajkami i ogórkiem konserwowym lub kiszonym lubię najbardziej.
Potrzeba:
2 świeże makrele wędzone
6 jajek ugotowanych na twardo
3 duże lub 6 małych ogórków konserwowych lub kiszonych
pęczek szczypiorku
100 g serka śmietankowego
3 łyżki majonezu
1 czubata łyżeczka musztardy Dijon
sól, pieprz
Opcjonalnie można dodać kukurydzę, tarty ser żółty, por zamiast szczypiorku.
Makrele dokładnie obrać i oczyścić z ości. Niektórzy wolą zblendować dla pewności, ja grzebię tak długo, aż wyjmę wszystkie ości.
Jajka i ogórki pokroić w kostkę, szczypior posiekać, wymieszać z serkiem, majonezem i musztardą, doprawiać solą i pieprzem.
Gotowe. Smacznego!!