NASZA CARBONARA

Na 4 porcje
3/4 opakowania makaronu spaghetti
4 żółtka jaj
200 ml śmietanki 30%
100g boczku wędzonego (a najlepiej pancetty)
200 g parmezanu
natka pietruszki
sól, pieprz
oliwa

Makaron gotujemy al dente (minutę krócej niż na opakowaniu) w osolonej wodzie z oliwą. Przed odlaniem makaronu zostawiamy pół kubka wody z gotowania. W międzyczasie: kroimy drobno boczek, przesmażamy go na niewielkiej ilości oliwy, żółtka mieszamy ze śmietanką in szczyptą soli, ścieramy parmezan i 3/4 dodajemy do żółtek ze śmietaną. Odlewamy makaron, wkładamy go z powrotem do garnka, wlewamy trochę wody z gotowania oraz śmietankę wymieszaną z żółtkami i parmezanem, dodajemy boczek i energicznie mieszamy. Jeżeli sos jest zbyt gęsty dolewamy resztę przygotowanej wcześniej wody z gotowania makaronu. Nakładamy na talerze, posypujemy natką pietruszki i parmezanem. Oprószamy świeżo mielonym pieprzem. BON APPETIT

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *