Włoska focaccia jest rodzajem pieczywa, przekąską popularną w różnych regionach Włoch. Ciasto zbliżone jest do naszej pizzy na grubym cieście. Dodatki na wierzch (focaccia nie jest niczym nadziewana) można dobrać wedle uznania. Nasza ulubiona wersja to focaccia z ziołami, pomidorkami koktajlowymi, oliwkami i solą, pochodzi z Apulii.
Składniki na dwie formy 32 cm średnicy (dla 4 osób)
750g mąki pszennej
40g oliwy z oliwek
16g suszonych drożdży
2 średnie, ugotowane ziemniaki
300 g wody z gotowania ziemniaków
200g mleka
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
pomidorki koktajlowe
zielone oliwki
oregano, rozmaryn, tymianek (najlepiej świeże)
sól w płatkach lub gruba do dekoracji
Przesianą mąkę, suche drożdże, cukier i sól wymieszać. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce, dodać do mąki. W oddzielnym naczyniu wymieszać mleko, oliwę i wodę z gotowania ziemniaków. Połączyć mąkę z ziemniakami, solą, cukrem i drożdżami z wodą, mlekiem i oliwą. Wyrobić gładkie ciasto, podsypując trochę mąką, jeśli klei się do rąk. Natrzeć oliwą miskę, przełożyć do niej ciasto. Wierzch ciasta posmarować oliwą, przykryć ściereczką lub ręcznikiem papierowym i pozostawić do wyrośnięcia na 3 godziny.
Przygotować 2 foremki do focaccii (jeśli nie masz foremek do focaccii możesz użyć formy do tarty lub blachę) smarując oliwą.
Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół i przełożyć do dwóch foremek (32 cm średnicy), uformować delikatnie je rozciągając. Posypać listkami ziół, wyłożyć pomidorki koktajlowe skórką do góry, jednocześnie lekko wciskając je w ciasto (ok 15 sztuk na formę). Wyłożyć oliwki i całość oprószyć płatkami soli. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na pół godziny.
Focaccia najlepiej smakuje z włoskim, czerwonym winem. Doskonała na czerwcowe popołudnie.
Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się mój wpis udostępnij go proszę.
Polub moją stronę na Facebooku https://www.facebook.com/blogmumme/
Zajrzyj na mój Instagram https://www.instagram.com/mumme_pl/